FAKULTETEN – OM PROJEKTET

2020 - 2024 drevs projektet Fakulteten drevs tillsammans med
inuti och Med 5 med stöd av Arvsfonden.


"Vi förlorar livserfarenhet på att inte involvera alla i konsten."
Malin Bernt



Fakulteten utgick från övertygelsen att konst har en unik förmåga att nå och beröra människor

Fakulteten verkade för att överbrygga klyftor mellan människor. Vi skapade mötesplatser för personer som annars knappast skulle träffas. Genom att deltagarna möttes med en gemensam agenda i ett gemensamt skapande kunde alla bidra tillsammans. Alla kunde i efterhand säga ”Vi gjorde det här!” Konst har funnits lika länge som människan. Med konst kan vi undersöka och berätta, delta och ta ställning. I skapande kan alla delta på sina villkor, oavsett bakgrund och funktionsvariation. Genom att arbeta med konst kan man undvika traditionella hierarkier och mötas på samma villkor. Fakulteten riktade sig särskilt till barn och unga av flera skäl. Deras kreativa möjligheter begränsas allt mer i skolorna; vi anser att de har rätt att uttrycka sig på egna villkor; de behöver en bredd av olika uttryck och idéer för att finna vad som är viktigt för dem; och – inte minst – om vi ska minska klyftorna mellan grupper i samhället måste vi arbeta med de yngre där fördomar ännu inte hunnit fästas.

Mål och metod med Fakulteten
Konstnärerna på Medis 5 och Inuti har alla förutsättningar att få möjligheter i arbetslivet, men saknar erfarenheterna. Fakulteten skulle arbeta med kompetensutveckling, individuell coachning och att deltagarna skulle öva på att arrangera och driva workshops.
Så kom corona-pandemin.
Målet och förutsättningarna förändrades radikalt, eftersom projektets deltagare var riskgrupp, och tvingades isoleras i år. Samtidigt dog anhöriga och den psykiska hälsan avtog. Med den, avtog rutiner och kapacitet att delta i verksamheter. Vi omarbetade projektet för att motsvara de nya behoven och Fakulteten blev plötsligt – tills vidare – ett nytt projekt: Vi arbetade med digitala hjälpmedel för att samverka på distans, fokuserade på kompetensutveckling och upprätthöll en rutin hos våra deltagare. Det var inte alls vad vi tänkt, men det blev livsavgörande för våra deltagare! Det hjälpte dem att upprätta hålla rutiner, ha ett syfte och utvecklas under långa år i isolering.
När isoleringen släppte accelererade vi. Vi behövde input så vi skapade en redaktion för att besöka konst och rapportera om den; vi behövde verka tillsammans så vi byggde projekt och utställningar; och vi behövde träna på att leda workshops så vi lade mycket tid på det.


Resultat
Med så många förändringar rörde sig projektet mellan olika spår. Ibland för många, ibland testade vi fel men oftast lyckades vi utveckla helt nya metoder för våra deltagare som de skulle ha nytta av efter projektet slut. Och vi gjorde det tillsammans! Våra konstnärer var hela tiden delaktiga i att föreslå moment och vi utvärderade allt tillsammans. Det innebar att vi fick en gedigen bas för en fortsatt verksamhet, som Inuti och Medis 5 kan driva för sina konstnärer på en arbetsmarknad.


_linje2-2